Zelf oren uitspuiten [met water en een oorspuit]

zelf oren uitspuiten

Veel mensen ervaren oorsmeer als iets vies en ongemakkelijk. En toch is oorsmeer een belangrijk deel van ons lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat schimmels, bacteriën, kleine beestjes en stof het oor niet kunnen binnendringen en schade kunnen aanrichten in de gehoorgang. Oorsmeer reguleert zich doorgaans zonder dat we hier enig omkijk naar hebben. Het wordt geproduceerd door ons eigen lichaam en komt langzaam naar buiten. Daarbij neem het bacteriën, haartjes en andere dingen die schadelijk voor het oor kunnen zijn mee naar buiten. Als er te veel oorsmeer in de oren zit, kan men zelf oren uitspuiten. En het enige wat je nodig hebt is een oorspuit, wat water en onze handige tips.

Oorsmeer verdwijnt vanzelf

Het oorsmeer heeft een zelfreinigend mechanisme waardoor het onnodig is om zelf het oorsmeer te verwijderen. Wanneer het uit het oor komt, valt het vanzelf uit de oorschelp en is daarmee de taak van het oorsmeer afgerond. Ondertussen is er binnen de gehoorgang alweer nieuw oorsmeer aangemaakt en zo begint het proces steeds opnieuw. Veel mensen maken hun oren regelmatig zelf schoon, wat op zich natuurlijk niet verkeerd is, maar om oorsmeer te verwijderen, is dit eigenlijk niet nodig. Dat kan veranderen, wanneer men last heeft van teveel oorsmeer. In dat geval kunt u gebruik maken van verschillende methoden om de oren zelf uit te spuiten.

Waardoor ontstaat overtollig oorsmeer?

Bij een teveel aan oorsmeer is het zelfregulerende proces dusdanig verstoord dat er er een zogenaamde oorprop kan ontstaan. Een oorprop kan verschillende oorzaken hebben, maar is altijd een indicatie dat er iets met de gehoorgang aan de hand is. Een van de meest voorkomende oorzaken is het verkeerd gebruiken van wattenstaafjes. Veel mensen drukken het wattenstaafje te diep in de gehoorgang, waardoor de oorsmeer verder het oor in wordt geduwd en er de oorsmeer zich ophoopt. Een andere mogelijke oorzaak kan zijn dat de gehoorgang is geïnfecteerd, waardoor er overmatig oorsmeer wordt geproduceerd. Dan is zelf oren uitspuiten een optie.

Zelf oren uitspuiten

Wie last heeft van overtollig oorsmeer wil daar natuurlijk zo snel als mogelijk weer vanaf. Om het overtollige oorsmeer te verwijderen, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Het gebruik van een wattenstaafje is hierbij, om bovengenoemde reden, wellicht niet de meest ideale manier.  Het oor uitspuiten is een betere methode om het oorsmeer te verwijderen en dat kunt u gewoon zelf doen.  Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een zogenaamde oorspuit gebruiken. Dit is een klein spuit die met water gevuld kan worden.

Hoe gebruikt u een oorspuit?

Wanneer u een oorspuit gebruikt om het overtollige oorsmeer te verwijderen, dan dient u erop te letten dat u altijd een schone oorspuit gebruikt. Gebruik niet dezelfde oorspuit voor meerdere personen, aangezien er ondanks het schoonmaken, bacteriën kunnen achterblijven. Om het oorsmeer te verwijderen, plaatst u de oorspuit in de gehooringang en drukt u langzaam de spuit in. Door de kracht van het water wordt het oorsmeer uit het oor gespoten. Nadat het oorsmeer is verwijderd, kunt u wat slaolie in het oor laten lopen, zodat voorkomen wordt dat nieuw oorsmeer zich ophoopt.

Zelf oren uitspuiten met een oorreiniger

Wie last heeft van overtallig oorsmeer kan met een oorreiniger veilig en snel zelf het oor uitspuiten. Een oorreiniger is zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Een cleaner wordt vaak geleverd met twee extra tipjes zodat andere leden van het gezin de oorreiniger ook kunnen gebruiken. Een oorreiniger is geschikt om zowel door volwassen als kinderen te worden gebruikt.

Bij gebruik van de oorreiniger plaats u de tip van het toestel in het oor. Door met rustige bewegingen in de grip te knijpen, wordt het oor goed gereinigd en overtollig oorsmeer verwijderd. Na gebruik kunt u de tip schoonmaken en opnieuw gebruiken. Gebruik de oorreiniger alleen voor het schoonmaken van het oor en verwijderen van overtollig oorsmeer wanneer er geen irritatie of infectie in het oor aanwezig. Maak de tip niet alleen na gebruik goed schoon,  maar ook voordat u de oorreiniger weer gebruikt.

Delen:

Ook interessant