Wat is oorsmeer?

Inhoudsopgave

Oorsmeer is een natuurlijke bescherming van de gehoorgang. Het voorkomt dat vuil dat in ons oor terechtkomt de gehoorgang verder kan binnendringen en schade kan toebrengen aan ons gehoor. Vuil, zoals stof en schadelijke bacteriën, wordt met het oorsmeer vermengd en automatisch afgevloeid wanneer dit het oor verlaat. Dit proces gaat geheel automatisch en wanneer er geen specifieke problemen zijn, is het niet noodzakelijk om externe middelen te gebruiken om oorsmeer te verwijderen.

Oorsmeer kent twee typen: een ietwat grijs gekleurd oorsmeer dat hard en korrelig is en de ietwat smeuïge, bruine variant. Bij beide typen geldt dat, des te donkerder het is, des te langer het in het oor heeft gezeten. Zeer donkere oorsmeer kan een indicatie zijn dat er met het proces van het aanmaken en verwijderen van oorsmeer een probleem is.

Hoe ontstaat oorsmeer?

Het natuurlijke vuil dat in ons oor terechtkomt, zoals kleine kaartjes, huidschilfers en talg, wordt met specifieke eiwitten uit ons lichaam vermengd, waardoor oorsmeer ontstaat. Het wordt dus door ons lichaam geproduceerd en is onderdeel van ons immuunsysteem.

Bij een gezond persoon, wordt oorsmeer automatisch aangemaakt en ook weer verwijderd uit het oor. Wanneer zich teveel oorsmeer in het oor bevindt, verhard het zich. Het wordt bij het douchen of slapen vanzelf via het oor verwijderd. Het kleine restant dat achterblijft, wordt vervolgens weer vermengd met kleine hartjes en schilfertjes. Dit zodat er altijd een nodig laagje in het oor achterblijft.

Oorsmeer weghalen

Wie last heeft van vastzitten of overtollig oorsmeer, wil daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Dat kan en daar zijn verschillende methoden voor. Niet elke methode is echter altijd even veilig. Voor elke methode geldt dat een verkeerde toepassing meer schade dan opluchting met zich mee kan brengen.

Oorspray of oordruppels worden vaak gebruikt om vastzittend oorsmeer te verzachten en vervolgens te verwijderen. Vaak worden er dan, naast de oorspray of de druppels, wattenstaafjes gebruikt. Wattenstaafjes kunnen echter bij verkeerd gebruik de binnenkant van het oor (de gehoorgang) ernstige schade toebrengen. Wanneer het wattenstaafje te ver het oor wordt ingebracht, bestaat de kans dat de oorsmeer verder het oor in wordt gedrukt. Hierdoor kan een zogenaamde oorprop ontstaan of de gehoorgang kan geheel of gedeeltelijk verstopt raken. Volwassenen zijn vaak voorzichtiger met wattenstaafjes dan kinderen. Daarom is het gebruik van wattenstaafjes bij te jonge kinderen af te raden. Ook het verwijderen van oorsmeer met een kaars wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast.

Een andere manier om het oor te reinigen, is door gebruik te maken van een zoutoplossing. Hierbij wordt lauw water vermengd met zout. Men kan dan een propje watten gebruiken om het met zout vermengde water het oor in te laten stromen. Het hoofd dient hierbij licht gekanteld te worden zodat het water een paar minuten in het oor blijft waar het de oorsmeer verzacht. Daarna kantelt men het hoofd in de andere richting en loopt het water, met het overtallige oorsmeer, het oor uit. Onthoud dat het een beschermende functie heeft. Het is daarom aan te bevelen om alleen een oplosser te gebruiken, wanneer men echt last heeft van overtallig of vastzittend oorsmeer.

wattenstaafje voor oorsmeer

Oorreiniger

Naast het gebruik van wattenstaafjes of een oplosmiddel, kan men er ook voor kiezen een earscraper aan te schaffen. Dit apparaatje bestaat uit een houder en een kleine stukje chirurgisch staal, waarmee het overtollig oorsmeer als het ware uit de gehoorgang kan worden geschaafd. Het uiteinde van de earscraper is lang genoeg om de plaats waar de oorsmeer zich bevindt te bereiken, maar niet lang genoeg om ook verder het oor binnen te dringen. Hierdoor is er geen kans dat u door het gebruik van de earscraper andere delen van de gehoorgang beschadigt.

Om de earscraper effectief te gebruiken, is het verstandig om eerst een zoutoplosser te gebruiken. Daardoor wordt het overtollige oorsmeer zachter. Gebruik hiervoor geen oordruppels of sprays, maar de eerdergenoemde methode waarbij u wat water vermengd met zout in het oor laat lopen. Door het gebruik van een earscraper te combineren met een zoutoplosser, zal het verwijderen makkelijker en veiliger verlopen.

Voor de aanschaf van een earscraper is geen bezoek aan de huisarts nodig. Het apparaatje kan bij elke apotheek worden gekocht en is ook te bestellen bij veel online webwinkels. Zorg er na gebruik voor dat u de earscraper goed schoonmaakt en bewaart op een droge, koele plek. Ook wanneer u de earscraper weer gebruikt, dient u deze eerst goed schoon te maken. Hierdoor voorkomt u dat er via de earscraper vuil of ongewenste bacteriën in het oor terechtkomen.