Wat is cerumen? Dit is de betekenis van cerumen

cerumen

Cerumen, beter bekend als oorsmeer, is een natuurlijke substantie die wordt geproduceerd door de klieren in de gehoorgang. Het is een mengsel van secreties uit de talg- en zweetklieren in de huid van de gehoorgang, samen met dode huidcellen. Cerumen heeft verschillende belangrijke functies, waaronder het beschermen en reinigen van de gehoorgang.

De belangrijkste functies van cerumen zijn:

  1. Bescherming: Oorsmeer beschermt de gehoorgang tegen infecties door bacteriën, schimmels en andere micro-organismen af te weren. Het vormt een barrière die voorkomt dat vuil, stof en andere deeltjes die in het oor terechtkomen, dieper doordringen.
  2. Smering: Cerumen fungeert als een natuurlijk smeermiddel voor de gehoorgang en het trommelvlies. Dit helpt bij het voorkomen van uitdroging en irritatie van de huid in de gehoorgang.
  3. Reiniging: Oorsmeer helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en ander afvalmateriaal uit de gehoorgang. Door langzaam naar buiten te bewegen, neemt het oorsmeer vuil en stof mee dat tijdens het dagelijkse leven in het oor terechtkomt.

Hoewel cerumen een belangrijke rol speelt in het gezond houden van het oor, kan een teveel aan oorsmeer soms leiden tot problemen, zoals een verstopt gevoel in het oor, gehoorverlies of irritatie. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om overtollig oorsmeer veilig te verwijderen, bijvoorbeeld door middel van zoutoplossingen, oordruppels of een bezoek aan een arts.

Delen:

Ook interessant