OREN SCHOONMAKEN

Oorsmeer is de manier waarop je oren vuiltjes en stofjes uit je gehoorgang houden. De ongewenste stofjes worden opgehoopt en zo ontstaat oorsmeer. Hoewel het idee misschien logisch klinkt, moet je oorsmeer verwijderen niet tot een gewoonte maken. Oorsmeer is niet alleen een ophoping van de vuiltjes. Een klein laagje oorsmeer kan voorkomen dat je oren gevoelig worden voor ongemakken als oorontstekingen. Je oren schoonmaken moet je dus niet te vaak doen om je oren in een gezonde conditie te houden.

WANNEER MOET JE JE OREN SCHOONMAKEN?

Oorsmeer verwijderen is over het algemeen dus geen goed idee. Maar tegelijkertijd: als je het doet, moet je het goed doen om te voorkomen dat je je gehoorgang beschadigt.
Op het moment dat de gehoorgang verstopt raakt met oorsmeer, dan kan dit juist een reden zijn om oorsmeer juist wel te verwijderen. Als oorsmeer diep in de gehoorgang zit, kan dat juist oorontstekingen in de hand werken, of ervoor zorgen dat je slechter hoort. Een teveel aan oorsmeer kan uiteindelijk hetzelfde effect hebben als continu met oordopjes rondlopen.
Oorsmeer verwijderen moet eigenlijk pas als je er fysiek iets van merkt, niet wanneer je alleen maar oorsmeer ziet dat er toevallig niet zo fris uitziet.

Op deze manieren kun je oorsmeer verwijderen

Er zijn meerdere manieren om je oren schoon te maken. Laat het duidelijk zijn dat het belangrijk is om te weten wat je doet en ook hoe. Er zijn relatief eenvoudige manieren die je zelf thuis kan doen, maar soms is het oorsmeer verwijderen een klusje voor de huisarts. Als je twijfelt over de ernst van je oorsmeer, laat je dan eerst goed consulteren. Hieronder lees je verder over wat je zelf kan doen, of wat je kan verwachten als je naar de arts gaat voor oorsmeer verwijderen.

Oren schoonmaken

ZELF JE OREN SCHOONMAKEN, ZO KAN HET: OREN UITSPUITEN

Als je zelf je oren schoon wil maken, kan je op verschillende manieren oorsmeer verwijderen. Het wattenstaafje is geen goed idee, omdat de verleiding vaak te groot is om het staafje te ver in je oor te steken en zo je het risico te lopen dat je gehoor wordt beschadigd.  Je kan je oren zelf uitspuiten met een oorspuit. Je vult deze spuit met water en spuit hem dan langzaam in het oor leeg. Dit waterstraaltje heeft genoeg druk om ervoor te zorgen dat het oorsmeer uit je oren loskomt. Laat hierna wat slaolie in het oor lopen om een nieuwe verstopping van oorsmeer te voorkomen.

OREN SCHOONMAKEN, ZO KAN HET OOK: GEBRUIK EEN KAARS

Nee, je hoeft je oren niet meteen weg te branden om je oren schoon te maken. Het gebruik van een kaars klinkt misschien heel heftig als een manier voor oorsmeer verwijderen. Er moet wel gezegd worden dat oorsmeer verwijderen met een oorkaars inderdaad niet zonder risico’s is. En ook wetenschappelijk onderzoek laat niet onomwonden zien dat oorsmeer verwijderen ook daadwerkelijk lukt met een oorkaars. Weet dus waar je aan begint bij het schoonmaken van de oren met behulp van een oorkaars.

Hoe kan je oorsmeer verwijderen met een oorkaars?

Misschien kun je al wel bedenken wat je moet doen met een oorkaars: Je stopt de kaars in je oor, steekt hem aan en verwijdert zo het overtollig oorsmeer. Het is hierbij heel belangrijk dat je op je zij gaat liggen om te voorkomen dat er kaarsvet in je oren druipt. Net als bij een wattenstaafje geldt: doe de kaars niet te diep in het oor, anders kun je de gehoorgang beschadigen. Blijf zo ongeveer een kwartier liggen, tot de kaars voor ongeveer de helft is opgebrand. Maak je oorschelp nog even schoon en ga voorlopig even niet douchen.
De truc van de oorkaars is de warmte die de doorbloeding van je oren en lymfeklieren in gang zet. Deze warmte duwt vervolgens het oorsmeer als het ware je oor uit.

ZELF OORSMEER VERWIJDEREN MET EEN ZOUTOPLOSSING

Je kan ook je oren schoonmaken met een zoutoplossing. Meng wat lauw water met een theelepeltje zout en druppel het goedje voorzichtig met een bolletje watten in de oren.  Als je daarbij je hoofd schuin houdt, zal het oorsmeer na twee tot drie minuten met de zoutoplossing uit de oren komen. Draai daarvoor je hoofd schuin in de tegenovergestelde richting.

PROFESSIONEEL OORSMEER VERWIJDEREN: WANNEER IS HET NODIG?

Soms is een oorsmeerprop al zo groot dat je hem zelf niet meer weg kan halen. Dan moet je je oren schoonmaken op een professionele manier. Als je last hebt van oorpijn is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Die kan dan zien of de oorzaak bij (overtollig) oorsmeer ligt of bij een andere oorzaak. Als je zelf al een beetje vooronderzoek wil doen, kijk dan eens naar de kleur van je oorsmeer. Als het donker(bruin) of zelfs zwart is, zit het al heel lang in je oor. Dat betekent dat er iets niet helemaal goed gaat in het aanmaken en afvoeren van oorsmeer. Dan moet je oorsmeer verwijderen.

Hoe kan de huisarts oorsmeer verwijderen?

De huisarts kan op grofweg twee manieren oorsmeer verwijderen. De meest gangbare manier is de oorspuit. Dat is hetzelfde principe als het oorspuitje dat je thuis gebruikt, alleen is de oorspuit van de huisarts groter en van betere kwaliteit, zodat de kans van slagen om je oren schoon te maken groter is. In theorie zal de huisarts maximaal drie pogingen doen om het oorsmeer op deze manier te laten verdwijnen. Lukt dat onverhoopt niet, dan zal je een vervolgafspraak moeten maken. De huisarts zal je dan waarschijnlijk adviseren om voor de nieuwe afspraak je oren in te smeren met sla-of olijfolie.

Hoe kan de huisarts een prop oorsmeer verwijderen?

Soms zit er een prop oorsmeer in je oor die nog voor in het oor ligt. Bijna nog in de oorschelp. Op zo’n moment kan de huisarts bellissen je oren niet uit te spuiten, maar de prop eruit te halen met een oorhaakje. Dit gereedschapje is vrijwel exact wat het al doet vermoeden: een ijzeren staafje met een haakje of lusje waarmee de huisarts je oorsmeerprop er als het ware uit kan vissen. Deze manier van oorsmeer verwijderen komt pas voor als er echt een flinke oorsmeerverstopping in je oor zit. Als dit lukt zal de huisarts je oren niet meer gaan uitspuiten