Oren schoonmaken zonder wattenstaafje

Te veel oorsmeer is nooit fijn. Veel mensen kiezen er daarom voor om het overtollige oorsmeer te verwijderen met een wattenstaafje, maar dit kan beter niet gedaan worden. Dit komt omdat wattenstaafjes schade aan je gehoorgang kunnen veroorzaken bij verkeerd gebruik en daarbij zijn ze ook minder effectief, omdat het oorsmeer meestal niet zo diep in de gehoorgang zit. Maar kun je goed je oren schoonmaken zonder wattenstaafje? Hieronder vind je een overzicht van handige manieren om effectief en veilig zelf je oren te ontdoen van oorsmeer.

Oorspray

De beste manier om je oren van overtollig oorsmeer af te laten komen is door je oren uit te laten spuiten bij de oorarts of huisarts. Hiervoor moet je vaak een afspraak maken en het kan vrij pijnlijk zijn. Gelukkig is oorspray steeds vaker ook te koop als kleine spray in plaats van de heftige spuiten bij de arts. Deze spray kun je vaak al voordelig bij de drogist kopen zonder recept en is deze makkelijk te gebruiken. Lees voor het gebruik wel eerst de gebruiksaanwijzing.

Olie

Wil je liever een huis-tuin-en-keukenoplossing? Dan kun je ervoor kiezen om het oorsmeer te verdunnen met olie. Gebruik hiervoor een zachte olie, zoals sla- of babyolie. Door het oorsmeer te verdunnen kan dit makkelijker je oren verlaten en blijft alleen de essentiële hoeveelheid oorsmeer in het oor zitten. Zo kun je dus ook je oren schoonmaken zonder wattenstaafje.

Zoutoplossing

Een andere, en misschien wel effectievere manier dan de olie, om het oorsmeer te verdunnen, is door een zoutoplossing te gebruiken. Meng een theelepel zout met lauw water en laat dit mengsel rustig in je oor druppelen. Na de zoutoplossing even te laten zitten kun je het oorsmeer er vanzelf uit laten lopen door alleen je hoofd de andere kant op te draaien. Deze methode heeft een persoonlijke voorkeur, omdat iedereen wel zout en water in huis heeft en je maar weinig hoeft te doen voor een goed effect.

Oorkaars

Tot slot een ietwat merkwaardige behandeling: de oorkaars. Hierbij plaats je een kaarsachtig materiaal in je oor en deze wordt aangestoken, waardoor de bloedsomloop in je oor wordt gestimuleerd en de afvoer van afvalstoffen wordt versneld. Hierdoor verdwijnt ook een groot deel van het oorsmeer. Het plaatsen en aansteken van de oorkaars kan het beste door iemand anders gedaan worden.

Heb je na het gebruik van de bovenstaande behandelingen van oren schoonmaken zonder wattenstaafje nog steeds te veel oorsmeer in je oor? Dan kan het zijn dat dit een onderliggende reden heeft, zoals een oorprop. Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

zelf oren uitspuiten