Oorsmeer verwijderen bij een kind

Oorsmeer verwijderen bij een kind

Voor het verwijderen van oorsmeer bij (jonge) kinderen, gelden eigenlijk dezelfde argumenten als bij een baby. Kinderen kunnen echter aangeven wat ze precies voelen en of er sprake is van pijn of overgevoeligheid. Is dat laatste het geval, dan kan er meer aan de hand zijn dan alleen overtallig of vastzittend oorsmeer. In dat geval is een bezoek aan de huisarts een eerste stap.

Verschillende manieren om de oren van een kind schoon te maken

Merkt u dat uw kind vaak in zijn oren friemelt, dan kan er sprake zijn van overtallig of vastzittend oorsmeer. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes en kies in eerste instantie voor een zoutoplossing om de gehoorgang te reinigen. Heeft dit geen effect, dan kan een oordouche wellicht uitkomst bieden. Een oordouche is een apparaatje waarmee eerst het oorsmeer wordt verzacht en vervolgens uit het oor wordt gespoeld. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de bijgeleverde vloeistof, maar beter is om hierbij gewoon een zoutoplosser te gebruiken.

Een andere veilige methode om oorsmeer bij kinderen (en volwassenen) te verwijderen, is gebruik te maken van een earscratcher. Dit apparaatje is speciaal ontwikkeld om overtallig en vastzittend oorsmeer te verwijderen, zonder dat er kans is op het beschadigen van andere delen van de gehoorgang. Een earscratcher is te koop bij elke drogist en kan zowel door volwassen als kinderen worden gebruikt.

Niet al het oorsmeer hoeft weggehaald te worden

Oorsmeer is onderdeel van ons afweersysteem. Men dient er dus rekening mee te houden dat bij het gebruik van methoden om oorsmeer te verwijderen, er altijd wat oorsmeer achter zal en moet blijven. Gebruik de verschillende methoden niet te vaak, aangezien dit de kans vergroot dat het afweersysteem van slag raakt. Ook kan het zijn dat u de kliertjes die zorgen voor een natuurlijke aanmaak van oorsmeer zorgen, beschadigt.

Delen:

Ook interessant