Oorsmeer verwijderen met kaars

Oorsmeer verwijderen met kaars

Oorsmeer is bij iedereen in de oren aanwezig, levert meestal geen problemen op en is belangrijk voor het schoonhouden van de oren. Oorsmeer zorgt ervoor dat het oor niet uitdroogt, niet te nat wordt en dat schadelijke stoffen en bacteriën niet verder het oor kunnen binnendringen. Wanneer er echter teveel oorsmeer aanwezig is, kan dit tot irritatie leiden. Er zijn dan verschillende methoden beschikbaar om het overtallige oorsmeer te verwijderen. Een van de meer omstreden methoden voor het verwijderen van oorsmeer, is het oorsmeer verwijderen met kaars.

Oorkaarsen gebruiken

Bij het verwijderen van oorsmeer met kaars worden zogenaamde oorkaarsen gebruikt. Dit zijn opgerolde lapjes linnen, meestal katoen, die in bijenwas zijn gedoopt. In het midden van de opgerolde doeken blijft een opening bestaan. De persoon die de oorkaars gebruikt zal op de zij moeten gaan liggen, waarna de oorkaars in het oor wordt geplaatst en aangestoken.  Door de warmte van de oorkaars wordt vervolgens de doorbloeding in de oren en lymfklieren geactiveerd, waardoor het oorsmeer als het ware uit het oor wordt getrokken.

Gebruik van oorkaarsen

Bij het gebruiken van oorkaarsen zorg je ervoor dat de patiënt op de zij ligt en plaats je de oorkaars verticaal in het oor. Let erop dat de oorkaars niet te diep in het oor wordt geplaatst, aangezien dit de binnenzijde van het oor zou kunnen beschadigen. Vervolgens steek je de kaars aan en let je erop dat er geen kaarsvet via de oorkaars in het oor terecht komt. De behandeling van oorsmeer met kaars duurt ongeveer 15 minuten. De oorkaars zal dan ongeveer voor de helft zijn opgebrand. Verwijder dan de oorkaars en maak de oorschelp met een wattenstaafje nog even voorzichtig schoon. Het is verstandig de behandeling in beide oren uit te voeren en na de behandeling voorlopig niet te douchen. Let op: heeft u een geperforeerd trommelvlies, een oorontsteking of bent u epilepsie patiënt, dan kan het gebruik van oorkaarsen gevaarlijk zijn!

Omstreden methode

Het verwijderen  van oorsmeer met kaars is een meer omstreden methoden dan bijvoorbeeld het gebruik van wattenstaafjes of een zoutoplossing. Onderzoek heeft niet onomstotelijk kunnen bewijzen dat het gebruik van oorkaarsen daadwerkelijk oorsmeer verwijdert. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat in een klein aantal gevallen kaarsvet in het oorsmeer terecht was gekomen. Wanneer kaarsvet in het oor terechtkomt, kan dit allerlei nare gevolgen hebben. Het trommelvlies kan beschadigd raken, er kunnen infecties en brandwonden ontstaan en leiden tot een verstopte gehoorgang.

Oorkaarsen als alternatieve geneeswijze

In Nederland zijn oorkaarsen van verschillende merken te koop. Deze worden niet gezien als medicijn maar als onderdeel van een alternatieve behandelmethode. Oorkaarsen kunnen namelijk bij meer klachten worden toegepast. Zo zouden oorkaarsen een goede uitwerking hebben op oorsuizen en hoofdpijn. Ook worden oorkaarsen door therapeuten gebruikt voor de behandeling van lymfatische oorklachten, stress en stress.

Het gebruik van oorkaarsen is in Nederland niet verboden, zoals wel het geval is in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada. Je kunt oorkaarsen bij vrijwel elke drogist kopen. In Nederland worden oorkaarsen echter niet als medicijn gezien en als alternatieve geneeswijze gezien. De toezichthouder op alternatieve geneesmethoden, het IOCOB, raadt het gebruik van oorkaarsen af. Zij baseren zich op het eerder genoemde onderzoek. Daarbij is niet aangetoond dat oorkaarsen daadwerkelijk doen wat veel mensen ervan verwachten.

Delen:

Ook interessant