Hardnekkig oorsmeer

Inhoudsopgave

Wie vaak last heeft van een verstopt oor, kan te maken hebben met een overtollige aanwezigheid van oorsmeer. Hardnekkig oorsmeer kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de klieren die het oorsmeer produceren, extra geprikkeld worden. Hierdoor wordt er teveel oorsmeer aangemaakt en dat hoopt zich op en zal na enige tijd verharden. Het kan ook zijn dat de haartjes die voor de afvoer van de oorsmeer moeten zorgen, beschadigd zijn, waardoor oorsmeer in het oor achterblijft.

Beschadiging aan de gehoorgang die zorgen voor hardnekkig oorsmeer, kunnen worden veroorzaakt doordat er verkeerde methoden worden gebruikt om het oor schoon te maken. Zo gebruiken veel mensen wattenstaafjes of peuteren ze in het oor om oorsmeer te verwijderen. Beide methoden kunnen leiden tot beschadiging en het duurt vaak lang voordat men daar iets van merkt.

Een meer veilige methode om hardnekkig oorsmeer te verwijderen, is gebruik te maken van een zoutoplossing of een earscraper. De beste methode is een combinatie van beide, waarbij u water en zout gebruikt om het hardnekkige oorsmeer zachter te maken en vervolgens de earscraper gebruikt om het hardnekkige oorsmeer te verwijderen.

Oorsmeer prop

Wanneer zich teveel oorsmeer in de gehoorgang bevindt, kan het proces van aanmaken en verwijderen van oorsmeer onderbroken worden. De oorsmeer die zich in de gehoorgang bevindt wordt hard waardoor er een prop ontstaat. Zo’n oorsmeer prop kan ervoor zorgen dat het oor geïrriteerd raakt of de gehoorgang verstopt raakt. In sommige gevallen kan het de kwaliteit van het gehoor aantasten.

Een oorprop ontstaat vaak heel langzaam. U merkt dat er een oorprop is ontstaan, doordat u bijvoorbeeld veel jeuk heeft aan de binnenkant van de gehoorgang. Ook kan het voorkomen dat u minder goed hoort of dat de oorsmeer die wel uit het oor komt, heel donker en stroperig is. Vermoed u dat u er in uw gehoorgang een oorsmeer prop is ontstaan, dan dient u hier direct iets aan te doen om te voorkomen dat de prop groter wordt en schade aan het gehoor toebrengt.

Wie last heeft van een oorsmeer prop, kan proberen de prop te verwijderen door een oplosmiddel te gebruiken. Hierbij kunt u het beste een beetje lauw water combineren met zout. Laat dit vervolgens met wat watten in het oor druppelen. De oorsmeer prop wordt dan zachter en een groot deel van de overtallige oorsmeer loopt met het water weer uit het oor. Helpt dit echter niet, dan is het verstandig even langs de huisarts te gaan. Deze zal met een straaltje water het oor uitspuiten, waarbij de oorsmeer prop geheel verwijderd wordt.

hardnekkig oorsmeer